FIAT! Debate Romanian World Schools Tournament


In perioada 29 aprilie - 2 mai 2007 Asociatia de Educatie Sociala organizeaza unul din cele mai importante evenimente nationale in domeniul educatiei non-formale, competitia de debate in format World Schools “Fiat! Debate”. “Fiat! Debate” se afla anul acesta la a treia editie si este singura competitie internationala de debate organizata cu regularitate in Romania, fiind productia proprie a Asociatiei de Educatie Sociala.

La acest eveniment vor participa aproximativ 50 de tineri din tari precum Germania, Marea Britanie, Slovenia, Slovacia, Cehia si altele. Pe parcursul unei saptamani acestia vor fi implicati intr-o serie de activitati: dezbateri, sesiuni de comunicare, toate avand in final rolul de a promova toleranta si de a crea premisele unei societati deschise.

Temele dezbatute la cea de a 3-a editie a acestei competitii acopera o serie subiecte de actualitate in politica internationala precum: razboiul din Iraq, adoptiile internationale, Constitutia Europeana, problema incalzirii globale si altele. Dialogul asupra acestor teme are rolul de a imbogati cunostintele tinerilor legate de aceste subiecte, de a le oferi ocazia sa-si formuleze propriile puncte de vedere pe care sa le poata exprima liber. Elementul de autenticitate adus de acest eveniment, datorat faptului ca participa tineri din tari si culture diferite este exercitiul de argumentare care provine din sistemul valoric al tarii careia apartin.

Unul din rolurile jucate de acest eveniment, prin intermediul dezbaterii este ca dialogul si confruntarea opiniilor determina schimbarea perceptiilor privind anumite aspecte sociale, element ce influenteaza mediul si coumitatea din care tinerii participanti fac parte.

In afara mediului competitiv si a activitatilot tipice pentru acest eveniment organizatorii vor crea o atmosfera autentic romaneasca prin organizarea unei excursii la Sinaia, precum si o serie de alte activitati care sa-I familiarizeze cu obiceiurile si cultura romaneasca depasind dimensiunea povestilor cu vampiri.

Initiativa Asociatiei de Educatie Sociala de a organiza o competitie internationala proprie si unica de altfel in Romania, atesta pozitia importanta ocupata de Romania prin reprezentantul sau AES in comunitatea internationala de dezbateri, acest eveniment integranduse in seria de competitii pregatitoare pentru competitia mondiala de dezbateri in format World Schools, ce va avea loc la Seul, Coreea in iulie 2007.

Organizarea celei de a treia editie a FIAT! Debate Romanian World Schools Tournament demonstreaza ca AES a acumulat o experienta considerabila in sfera dezbaterilor academice, iar cultura organizationala ii permite sa aiba resursa umana capabila de a sustine acest eveniment.

Ce sunt dezbaterile?
Dezbaterile formale ca metoda de educatie au fost introduse la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, cand primele competitii de dezbateri au fost organizate in universitatile de pe Coasta de Est a Statelor Unite. In 1960, seriile de dezbateri publice televizate dintre John F. Kennedy si Richard Nixon au facut aceasta activitate extrem de populara si au aparut numeroase cluburi si organizatii de dezbateri. Exista o diversitate a stilurilor de dezbatere, dar toate au un lucru in comun - abordarea unei teme din doua perspective diametral opuse. Tema dezbaterii reprezinta doar un pretext pentru exersarea abilitatilor de comunicare in spatiul public, de gandire critica si de argumentare logica, structurata si eficienta si nu o incercare de a stabili valoarea de adevar a uneia dintre cele doua pozitii exprimate in timpul dezbaterii. La nivel international activitatea de dezbateri este extrem de apreciata si este considerata ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de educatie non-formala.

Parteneri In organizarea acestor evenimente AES este traditional sustinuta de municipalitatea orasului Ploiesti precum si de o serie de companii care au demonstrat ca isi asuma responsabilitatea sociala, si sustin formarea unor tineri de elita, investind in activitati ce tin de formarea civica si sustinerea educatiei non-formale.

Pentru FIAT! Debate Romanian World Schools Tournament 2007, AES isi doreste sa incheie parteneriate cu institutii si companii care isi doresc sa joace un rol important in promovarea si sustinerea dezbaterilor academice in Romania, institutii care recunosc meritele acestei activitati si influenta lor pozitiva in formarea noilor generatii in spiritul democratiei deliberative.

FIAT! Debate Romanian World Schools Tournament aduce Romaniei si partenerilor sai din proiect un capital de imagine important la nivel international si local, datorita prestigiului si vizibilitatii acestui eveniment .

Beneficiile partenerilor
Avantajele unui parteneriat cu AES sunt reprezentate de posibilitatea asocierii imaginii institutiei dumneavoastra cu un eveniment de o asemenea natura si promovarea acesteia in randul tinerilor romani si straini.

In plus institutia/compania pe care o reprezentati beneficiaza de vizibilitate in randul membrilor oganizatiei precum si in mediul Prahovean, activitatile AES fiind prezente in numeroase publicatii si emisiuni prahovene. De asemenea FIAT! Debate aduce un important capital de imagine partenerilor implicati in proiect si printr-o varietate de materiale promotionale (invitatii, fluturasi, afise).

Echipa de organizare
Este formata din tineri implicati activ in programul de dezbateri din Romania, care au participat la organizarea a numeroase programe educationale nationale si internationale de acest gen. Din aceasta perspectiva implicarea lor in acest proiect este o garantie a succesului prin faptul ca sunt familiarizati cu etapele si procedurile ce trebuie respectate in realizarea acestui eveniment.

Pentru informatii referitoare la acest proiect, nu ezitati sa ne contactati!

Gelu Hanganu-Presedinte AES
Telefon: 0722538843
Stefan Ionescu- Coordonator de proiecte AES
Telefon: 0729972724


  Logo
  Next Event


FIAT! Debate
29 aprilie - 2 mai 2007, Sinaia

Afla mai multeromanian english

© Copyright 2007 Alexandru Dimitriu. All Rights Reserved.